mandag den 13. juli 2009

Liberia leder 'overrasket ' paa forbud opkald

Liberia 's sandheden Kommissionen har opfordret til præsident Ellen Johnson-Sirleaf, der skal udelukkes fra kontor - en beslutning, hendes talsmand siger, er "overraskende".

Kommissionen anbefalede en 30-årig forbud for fru Johnson-Sirleaf og snesevis af andre højtstående politikere.

Hun har indrømmet, at hun havde bakket tidligere krigsherre Charles Taylor 's oprør for 20 år siden.

Anbefalingerne kan blive ret, hvis parlamentet, hvor oppositionen ikke har et flertal beslutter at vedtage dem.

BBC 's verdensanliggender korrespondent Mark Doyle siger rapporten forlader formand - Afrika ' s første folkevalgte kvindelige leder - i alvorlige politiske vanskeligheder.

'Fooled ' af Taylor

Formanden var på Den Afrikanske Unions topmøde i Libyen, når rapporten blev frigivet i sidste uge.

Hendes talsmand, Cyrus Badio, fortalte BBC 's Fokus på Afrika-programmet var hun stadig læser sandheds-og forsoningskommission ' s rapport og ville reagere fuldt senere.

"Hun vil ikke være i stand til at træffe en informeret udtalelse, indtil hun kan fordøje det, hun kan danne sig det til at se, hvad problemerne er,« siger han.

"Selvfølgelig vil det komme som en overraskelse for hende, men lad 's reserve dom, indtil hun har læst rapporten."

Kommissionen blev etableret for fire år siden med mandat til at "fremme den nationale fred, sikkerhed, enhed og forsoning" ved at undersøge mere end 20 års uroligheder i landet.

I februar præsidenten syntes før Kommissionen og indrømmede, at hun havde troet hr. Taylor 's oprør mod militære lineal Samuel Doe i slutningen af 1980'erne var nødvendig.

Drabet på Doe i 1990 igangsat mere end et årti af vold mellem stridende parter, hvor omkring 250.000 mennesker blev dræbt og landets venstre i ruiner.

Fru Johnson-Sirleaf undskyldt for Kommissionen til at støtte hr. Taylor - som senere blev præsidenten selv, før der flygter fra landet.

Hun sagde, hun havde været "narre" til at støtte ham, og tilføjer: "Jeg føler, at det i min samvittighed. Jeg føler, at det hver dag."

Taylor til sidst blev arresteret på en international arrestordre og er i øjeblikket for retten for krigsforbrydelser i Haag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.